05. April 2022
Colin John Seymour
Moler-lagene kendt som Furformationen giver os et unikt og mangfoldigt indblik i livet på jorden for 55 millioner år siden. Med fantastiske og bemærkelsesværdige fossiler af fugle, skildpadder, fisk insekter, træ og skaldyr kan man danne sig et billede af det første liv på jorden, efter dinosauernes uddøen.
Furformationen breder sig dramatisk ud over Limfjordsregionen fra Silstrup over øerne Mors og Fur til Junget og Ertebølle. Den unikke geologiske formation består af 56-54 millioner år gamle laminerede havbundslag af vulkansk aske og kiselalge-sediment eller moler bygget op over 3 millioner år til en tykkelse på op til 60 meter med omkring 200 markante lag. De distinkte sedimentlag er senere blevet fortrængt, krøllet og foldet af de massive kræfter fra de store 1 km tykke gletsjere fra sidste istid for 25.000 år siden, hvilket har givet anledning til ekstraordinært smukke og dramatiske landskaber med kystklinter, der rejser sig op til 80 meter høje.
Klipperne og molerbruddene rummer en ekstraordinær mangfoldighed og mængde af fossiler af skaldyr, fisk, søpindsvin, fugle insekter træ og sågar en havskildpadde er uden sidestykke nogen steder i verden. De fortæller os også meget om tidligere naturligt forekommende globale klimaudfordringer, og hjælper os med at forstå de aktuelle problemer med menneskeskabte klimaændringer.
Molers-landskaberne på Mors og Fur er på den danske liste over foreløbige kandidater til UNESCOs verdensarv og kan blive et verdensarvssted i den nærmeste fremtid.
Du kan besøge Fossil- og Molermuseer på både Mors og Fur, og du eller dine børn kan selv prøve kræfter som palæontolog på guidede fossiljagtture og rundvisninger.
05. April 2022
Colin John Seymour