Historien
55 millioner år f.Kr.
Dato

05. April 2022

Skrevet af

Colin John Seymour

Del

55 millioner år f.Kr.

Længe før der fandtes mennesker fandtes der skaldyr

 

Den unikke geologiske Furformation fortæller en unik og mangfoldig fortælling om livets historie på jorden for 55 millioner år gennem mangfoldige og bemærkelsesværdige fossiler af fugle, skildpadder, fisk insekter, træ og skaldyr.

Moler-lagene kendt som Furformationen breder sig dramatisk ud over Limfjordsregionen fra Silstrup over øerne Mors og Fur til Junget og Ertebølle. Den unikke geologiske formation består af 56-54 millioner år gamle laminerede havbundslag af vulkansk aske og kiselalge-sediment eller moler bygget op over 3 millioner år til en tykkelse på op til 60 meter med omkring 200 markante lag. De distinkte sedimentlag er senere blevet fortrængt, krøllet og foldet af de massive kræfter fra de store 1 km tykke gletsjere fra sidste istid for 25.000 år siden, hvilket har givet anledning til ekstraordinært smukke og dramatiske landskaber med kystklinter, der rejser sig op til 80 meter høje.

Klipperne og molerbruddene rummer en ekstraordinær mangfoldighed og mængde af fossiler af skaldyr, fisk, søpindsvin, fugle insekter træ og sågar en havskildpadde er uden sidestykke nogen steder i verden. De fortæller os også meget om tidligere naturligt forekommende globale klimaudfordringer, og hjælper os med at forstå de aktuelle problemer med menneskeskabte klimaændringer.

Molers-landskaberne på Mors og Fur er på den danske liste over foreløbige kandidater til UNESCOs verdensarv og kan blive et verdensarvssted i den nærmeste fremtid.

Du kan besøge Fossil- og Molermuseer på både Mors og Fur, og du eller dine børn kan selv prøve kræfter som palæontolog på guidede fossiljagtture og rundvisninger.

Fossil- og Molermuseet på Nordmors

Fur Museum

Fossiljagt, Fossil- og Molermuseet
Dato

05. April 2022

Skrevet af

Colin John Seymour

Del
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
I vores nyhedsbrev vil du modtage nyheder om Oplevelses- og Søsportscentret, nyt om events med skaldyr og meget mere.
Presse
Danmarks Skaldyrshovedstad og Destination Limfjorden hjælper gerne med mere information og billeder til print og digital brug.
Turistinformation
Servicering af turister og gæster foregår på turistinformationen Visitmors på havnen i Nykøbing Mors. Besøg Destination Limfjordens website www.destinationlimfjorden.dk
Copyright © Danmarks Skaldyrshovedstad 2022