DAEN
DAEN
Historien
55 millioner år tilbage.
Dato

05. April 2022

Skrevet af

Colin John Seymour

Del

55 millioner år tilbage.

Længe før der fandtes mennesker fandtes der skaldyr

 

Moler-lagene kendt som Furformationen giver os et unikt og mangfoldigt indblik i livet på jorden for 55 millioner år siden. Med fantastiske og bemærkelsesværdige fossiler af fugle, skildpadder, fisk insekter, træ og skaldyr kan man danne sig et billede af det første liv på jorden, efter dinosauernes uddøen.

Furformationen breder sig dramatisk ud over Limfjordsregionen fra Silstrup over øerne Mors og Fur til Junget og Ertebølle. Den unikke geologiske formation består af 56-54 millioner år gamle laminerede havbundslag af vulkansk aske og kiselalge-sediment eller moler bygget op over 3 millioner år til en tykkelse på op til 60 meter med omkring 200 markante lag. De distinkte sedimentlag er senere blevet fortrængt, krøllet og foldet af de massive kræfter fra de store 1 km tykke gletsjere fra sidste istid for 25.000 år siden, hvilket har givet anledning til ekstraordinært smukke og dramatiske landskaber med kystklinter, der rejser sig op til 80 meter høje.

Klipperne og molerbruddene rummer en ekstraordinær mangfoldighed og mængde af fossiler af skaldyr, fisk, søpindsvin, fugle insekter træ og sågar en havskildpadde er uden sidestykke nogen steder i verden. De fortæller os også meget om tidligere naturligt forekommende globale klimaudfordringer, og hjælper os med at forstå de aktuelle problemer med menneskeskabte klimaændringer.

Molers-landskaberne på Mors og Fur er på den danske liste over foreløbige kandidater til UNESCOs verdensarv og kan blive et verdensarvssted i den nærmeste fremtid.

Du kan besøge Fossil- og Molermuseer på både Mors og Fur, og du eller dine børn kan selv prøve kræfter som palæontolog på guidede fossiljagtture og rundvisninger.

Fossil- og Molermuseet på Nordmors

Fur Museum

Fossiljagt, Fossil- og Molermuseet
Dato

05. April 2022

Skrevet af

Colin John Seymour

Del
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
I vores nyhedsbrev vil du modtage nyheder om OPHAV, nyt om events med skaldyr og meget mere.
Presse
Danmarks Skaldyrshovedstad og Destination Limfjorden hjælper gerne med mere information og billeder til print og digital brug.
Turistinformation
Servicering af turister og gæster foregår på turistinformationen Visitmors i gågaden, Vestergade 10 i Nykøbing Mors. Besøg Destination Limfjordens website www.destinationlimfjorden.dk
OPHAV
Spørgsmål vedrørende OPHAV kan stiles til Anne Holm Paludan aho@morsoe.dk
Copyright © Danmarks Skaldyrshovedstad 2022