Historien
5.500 – 4.000 f.Kr.
Dato

05. April 2022

Skrevet af

Colin John Seymour

Del

5.500 – 4.000 f.Kr.

Skalmøddinger dokumenterer, at østers dominerede stenaldermenneskets kostsammensætning.

For 7.500 år siden var det, der nu er Limfjorden, en øgruppe åben ud til Nordsøen, Skagerrak og Kattegat. Muslinger, strandsnegle, hjertemuslinger og især fladøsters var i massiv overflod og gav plads til stor befolkningstilvækst i området. De omkring 500 massive skalmøddinger spredt omkring Limfjorden er en vigtig arkæologisk vidnesbyrd om vores stenalderforfædre fra Ertebølletiden.

I slutningen af ​​det 19. århundrede iværksatte en kommission storstilede arkæologiske, botaniske og zoologiske udgravninger af en af ​​den største skalmøddinger. Den massive mødding af jæger-samler køkkenaffald, der hovedsageligt bestod af millioner af flade østersskaller, ligger tæt på landsbyen Ertebølle, som har givet navn til møddingen, og på den sydskandinaviske mesolitiske kultur, der befolkede det sydvestlige Sverige og hele Danmark fra kl. 5300 f.Kr. – 3950 f.Kr.

Ertebølle-møddingen er 140 meter lang, 20 meter bred og 2 meter dyb og rummer omkring 20 millioner østersskaller. Udgravningen afslørede, at i denne periode på 1.000 år var den dominerende kost skaldyr. Udover de mange østersskaller består møddingen af ​​hjertemusling-, strandsnegle- og muslingeskaller samt knogler fra ål, torsk og fladfisk. Men den viste også, at overfloden af fisk og skaldyr blev suppleret med nødder og bær og kød fra rådyr og kronhjort, vildsvin, den nu uddøde flyveløse alkefugl, samt sæl og hval.

Stenalderfolket åbnede deres østers og skaldyr ved at varme dem over bål eller på varme sten, da de ikke havde anvendelige redskaber til at åbne skallerne.

Der er forskning, der argumenterer for, at det faktisk var denne kystdiæt rig på skaldyr med dens unikke kombination af essentielle fedtsyrer såvel som andre hjernenæringsstoffer som jod, selen, zink, kobber og B12-vitamin, der muliggjorde udviklingen af ​​det tidlige menneskes hjerne.

En kost rig på skaldyr anses stadig for at være essentiel for nutidens hjerne og mentale sundhed, og nogle forskere foreslår endda, at det at nyde skaldyr er gavnligt til behandling af depression, der fungerer efter sigende som naturligt Prozac.

Midt i den smukke natur i Vesthimmerland, og tæt på den berømte skalmødding, ligger Stenaldercentret Ertebølle. Danmarks eneste stenaldercenter byder på unikke oplevelser med fortiden, leg og læring. Centret har fokus på børneaktiviteter, de gode fortællinger og det enestående kultur- og naturlandskab rundt om Ertebølle Hoved.

Stenaldercentret Ertebølle.

Dato

05. April 2022

Skrevet af

Colin John Seymour

Del
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
I vores nyhedsbrev vil du modtage nyheder om Oplevelses- og Søsportscentret, nyt om events med skaldyr og meget mere.
Presse
Danmarks Skaldyrshovedstad og Destination Limfjorden hjælper gerne med mere information og billeder til print og digital brug.
Turistinformation
Servicering af turister og gæster foregår på turistinformationen Visitmors på havnen i Nykøbing Mors. Besøg Destination Limfjordens website www.destinationlimfjorden.dk
Copyright © Danmarks Skaldyrshovedstad 2022