DAEN
DAEN
Historien
1850
Dato

05. April 2022

Skrevet af

Colin John Seymour

Del

1850

Det kommercielle Limjordsøstersfiskeri begynder  

I årene efter 1850 omtrent samtidig med at udgravningerne af skalmøddingerne begynder, opdager stenfiskere og fiskere, at der igen er østers i Limfjorden og et lukrativt monopoliseret østersfiskeri og handel blev etableret, og købstaden Nykøbing på Mors blev Danmarks Skaldyrshovedstad.

Siden en kongelig anordning af kong Frederik den anden i 1587, blev alle østers i det danske og det nuværende tyske Vadehav anset for kronens ejendom, og krybskytter kunne straffes med døden. I 1849 i forbindelse med demokratiets start i Danmark og den nye grundlov blev østersmonopolet overdraget fra kongen til staten. I 1851 gav statsadministration forpagtningen af østersfiskeriet i Limfjorden til tre købmænd, hvoraf den ene var J.B. Steenberg af Nykøbing. Han overtog de to andre forpagtninger i 1857 og holdt hele forpagtningen for østersfiskeri i Limfjorden indtil 1861, hvor Limfjorden blev auktioneret i fem dele. Du kan i dag bo og spise i Steenbergs østerspakhus på havnen i Nykøbing, som nu er omdannet til Steenbergs Hotel & Brasserie.

Steenbergs Hotel og Brasserie
Dato

05. April 2022

Skrevet af

Colin John Seymour

Del
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
I vores nyhedsbrev vil du modtage nyheder om OPHAV, nyt om events med skaldyr og meget mere.
Presse
Danmarks Skaldyrshovedstad og Destination Limfjorden hjælper gerne med mere information og billeder til print og digital brug.
Turistinformation
Servicering af turister og gæster foregår på turistinformationen Visitmors i gågaden, Vestergade 10 i Nykøbing Mors. Besøg Destination Limfjordens website www.destinationlimfjorden.dk
OPHAV
Spørgsmål vedrørende OPHAV kan stiles til Anne Holm Paludan aho@morsoe.dk
Copyright © Danmarks Skaldyrshovedstad 2022