DAEN
DAEN
Forprojektet af Norrøn Arkitekter

Forprojekt: OPHAV Et Oplevelses- og Søsportscenter
Se hele forprojektet her
Se pixi version her

Del

I løbet af foråret 2022 er der blevet udarbejdet et forprojekt for OPHAV af arkitektbureauet Norrøn Arkitekter. 

Forprojektet tager udgangspunkt i en lokation på det der kaldes Nordmolen. Denne beliggenhed kobler byen med skaldyrserhvervet og forskningen på Ørodde. 

Med planer for både havnens arealer og for Ørodde ligger OPHAV på tærsklen mellem begge disse udviklingsområder. Det er således ikke en singulær investering i et nyt center, der er på vej, men en investering i både byens kultur og natur, der kommer til at hænge sammen gennem nye rekreative muligheder og nye kulturelle oplevelser. OPHAV bindes både op på den rekreative sløjfe fra Ørodde og samtidig det skaldyrsloop, der bliver samlet i havnepromenaden ud til Skaldyrscentret og Vilsund Blue.

Oplevelses- og formidlingsdelen er tænkt som en hovedbygning på sitet med en form inspireret af fjordens østers.

Ved ankomsten til OPHAV langs havnepromenaden åbner centret sig og breder sig ud over 
vandet. Søsportsfaciliteterne træder til side og skaber et direkte kig ind i centret.
Gennem centret fører havnepromenaden videre ud langs vandet og ud til Ørodde.
Ved ankomst i bil åbner der sig en åben plads, der sætter centret i scene. Pladsens hvide flader fortsætter ud i fjordens vand med genskin fra solens stråler. Den blålige skal der løfter sig op mod himlen. Centret lægger sig diskret ind i landskabet og åbner sig primært fra vandsiden.

Søsportens foreningsliv er tænkt beliggende langs det nuværende bassin og med skalérbare  bygninger, god adgang til vandet og udearealer til vedligehold og arbejde med både og udstyr samt fælles faciliteter.

Den eksisterende mole omlægges til en søsportspier, der starter helt inde langs søsportsfaciliteterne på land. Herinde kan pladsen også bruges som tørreplads, når der ikke er events. Langs pier'en kan der laves bådpladser, så både Dykkerklubbens og Fjordhavernes båd kan lægge til. Der kan evt. etableres bådudlejning på sigt.

Placeringen af søsportsfaciliteterne er i høj grad bestemt af de behov, som de forskellige funktioner og foreninger har. Samtidig er den nære kontakt til vandet en grundlæggende forudsætning for flere af aktiviteterne. Molearmen er i sig selv en attraktion at komme ud på. Ved at lave den til en søsportspier, kan aktiviteterne ligge i deres rette element, samtidig med at der skabes en seperat attraktion for byen, som lægger sig ind i både flowet ud til stranden og i forlængelse af havnepromenaden.

Del denne side
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
I vores nyhedsbrev vil du modtage nyheder om OPHAV, nyt om events med skaldyr og meget mere.
Presse
Danmarks Skaldyrshovedstad og Destination Limfjorden hjælper gerne med mere information og billeder til print og digital brug.
Turistinformation
Servicering af turister og gæster foregår på turistinformationen Visitmors i gågaden, Vestergade 10 i Nykøbing Mors. Besøg Destination Limfjordens website www.destinationlimfjorden.dk
OPHAV
Spørgsmål vedrørende OPHAV kan stiles til Anne Holm Paludan aho@morsoe.dk
Copyright © Danmarks Skaldyrshovedstad 2022